TAPING

25

Als ondersteuning na een osteopatische behandeling maakt Annemarijn Laan indien nodig gebruik van medical taping, ook wel kinesiotaping of fysiotaping genoemd. Een innovatieve vorm van taping vanuit de humane geneeskunde en topsport, nu ook toepasbaar bij paarden.
Annemarijn heeft in de afgelopen 12 jaar meerdere cursussen gevolgd, zowel voor humane (sport-)taping, lymftaping, fascia release taping, myofasciale triggerpoint release-taping, en in zowel Duitsland en Oostenrijk in Equine taping, onder andere bij de grondleggers van het kinesiotapen.

Wanneer is taping zinvol?

Annemarijn gebruikt de tape voornamelijk als ondersteuning ná een osteopatische behandeling en dan vooral bij paarden, aangezien honden en katten de tape meestal snel zelf zullen verwijderen.

De tape kan gewoon over de droge en schone vacht heen aangebracht worden. Op een dikkere vacht zal de tape echter minder lang vast blijven zitten en is het effect minder groot.
Gemiddeld blijft de tape drie dagen zitten, onder meer afhankelijk van de plaats waar het aangebracht is. De tape is waterbestendig, maar wel kwetsbaar voor wrijving. De tape bevat zeer weinig lijm dus van lijmresten of plakkerig haar is na verwijdering geen sprake.
Inmiddels is er een tapesoort speciaal voor het gebruik op paarden ontwikkeld, al voldoet humane tape van topkwaliteit ook prima.
In de wereld van het taping is momenteel bijzondere aandacht voor het tapen van paarden, aangezien de huid van het paard zeer dicht geinnerveerd is dmv receptoren, veel meer dan bij een mens. Hierdoor heeft de tape, die direct inwerkt op die receptoren bij paarden dus relatief veel effect.
De aanwezigheid van haar werd lange tijd als een belemmering voor de werking van de tape gezien, echter is men er door onderzoek achter gekomen dat juist door de invloed via de haarzakjes in de onderliggende fascie de tape een nog groter effect heeft op juist een behaarde huid.

Bij welke aandoeningen?

  • Zwellingen en bloeduitstortingen
  • Einschuss of acute stalbenen
  • Bindweefselproblemen en littekens
  • Peesblessures en –ontstekingen
  • Spierproblemen, spierscheuringen
  • Gewrichtsproblemen

In de praktijk zijn er nog vele andere toepassingen mogelijk, in alle individuele gevallen moet echter worden gekeken of ondersteuning door middel van taping zinvol en haalbaar is.

De tape ondersteunt het lichaamseigen herstelproces en versterkt de osteopatische behandeling.
Juist de inwerking op de fascie, wat een osteopaat ook beoogt, maakt dat deze tape als een ideaal verlengstuk van de behandeling gebruikt kan worden. De gedachte achter het tapen en de ostepathische visie hebben veel raakvlakken

Echter, zonder dat eerst onderliggende blokkades of andere problematiek is opgelost door middel van een osteopatische behandeling, zal de tape niet optimaal zijn werk kunnen doen.
Paarden ondervinden geen hinder van de tape.

 

Hoe werkt het? Klik hier

De gebruikte tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de (menselijke) huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid.

Er ontstaat zo meer ruimte in het onderhuids bindweefsel, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Bij paarden verloopt de werking via de haarwortels op het onderliggende bindweefsel.

De tape oefent invloed uit op het zenuwstelsel, via de zenuwuiteinden in het onderhuids bindweefsel en in de alles omhullende vliezen. Daardoor kan er sprake zijn van pijndemping of een verbeterd bewegingsgevoel.

Samengevat zijn de volgende effecten te verwachten:

  • het reguleren van de onderliggende spierspanning
  • het verbeteren van de onderhuidse lymfe- en bloedcirculatie
  • het ondersteunen van de pees- of gewrichtsfunctie
  • beïnvloeden van de fasciale dynamiek (vliezen)
27
facebook-logo-square twitter-logo-square linkedin-logo-square2 pinterest

Privacyverklaring