HOND / KAT

Osteopathie kan zinvol zijn voor alle honden en katten.
Of je hond de hele dag buiten is of fanatiek in de sport actief is. En of je kat de hele dag in touw is of het liefst bovenop de verwarming ligt. Van de grootste Deense dog tot de kleinste Chihuahua, ieder dier kan soms wel wat ondersteuning gebruiken.

20Onze dieren worden tegenwoordig niet meer in de omstandigheden gehouden waarvoor zij ‘ontworpen’ zijn. Er worden hierdoor hoge eisen gesteld aan het aanpassingsvermogen van onze dieren. Je merkt soms dat je hond of kat niet optimaal functioneert. Vanwege ziekte, een operatie of een trauma, maar soms ook door minder voor de hand liggende oorzaken zoals huisvesting, stress, (langdurig) medicijngebruik, onjuiste voeding, te weinig of onjuiste beweging.
Er wordt steeds meer gesport met honden (behendigheid, hondenrennen, pakwerk, schapen drijven, etc.). Een hond die actief is in de sport kan de beste prestaties leveren als hij zijn lichaam zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Verschillende klachten of verminderde prestaties tijdens het sporten kunnen een indicatie zijn dat de hond blokkades heeft.

Honden laten zich in het algemeen goed behandelen en zijn zelf vaak heel goed in staat hun ongemak kenbaar te maken.

Bij katten ligt dit vaak iets ingewikkelder. Katten kunnen zeker ook baat hebben bij osteopathie maar het hangt in sommige gevallen wel af van de aard van de kat of hij zich gemakkelijk laat behandelen.

Voorbeelden van klachten waarbij osteopathie zinvol is:

  • Rug- en halsproblemen
  • Artrose
  • Matige conditie, slecht in vel zitten
  • Verminderde prestaties in de sport
  • Pijn bij aanraken of borstelen
  • Gedragsverandering (agressie, lusteloosheid)
  • Onregelmatigheden in het lopen, slepen met de poten of ataxie
  • Onvoldoende herstel na ziekte, trauma of operatie
  • Spijsverteringsklachten (diarree, obstipatie, weinig eetlust)
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Bindweefsel- en huidproblemen

WERKWIJZE

 

19Het dier dient voor de behandeling droog en schoon te zijn en niet kortgeleden te hebben gegeten. Op zijn laatst 2 uur voor de behandeling voeren is aan te bevelen.
Om te beginnen wordt het hele lichaam onderzocht op blokkades en probleemzones, en deze worden direct met zachte manuele technieken los en vrij gemaakt. Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteund.
Er worden door een osteopaat geen hamers of kalmeringsmiddelen gebruikt, en de meeste dieren ervaren de behandeling als prettig en ontspannend.
Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling heeft het dier rust nodig om de balans in het lichaam weer te kunnen hervinden. Doe met honden de eerste week na de behandeling rustig aan tijdens spelen, uitlaten of de training.
De behandeling werkt nog ongeveer 4 weken door omdat het lichaam weer op zoek gaat naar een nieuwe balans. Bij sommige dieren is meteen verschil merkbaar, bij anderen soms pas na een maand. Gun jezelf en je dier die tijd.

Omdat de gebruikte technieken zo vriendelijk zijn is het een ideale behandelmethode voor dieren. Het is echter een subtiele behandeling met groot effect! In de meeste gevallen volstaan enkele consulten.

PREVENTIE

2Osteopathie kan ook in de preventie van blessures in de toekomst een belangrijke rol spelen en daarom is een halfjaarlijkse check-up door een osteopaat aan te bevelen om je dier in topvorm te houden. Ieder dier maakt bijvoorbeeld wel eens (ongemerkt) een verkeerde beweging of heeft te maken met schadelijke invloeden vanuit zijn voeding of omgeving. Als blokkades tijdig behandeld worden zijn de negatieve gevolgen minimaal.

facebook-logo-square twitter-logo-square linkedin-logo-square2 pinterest

Privacyverklaring