Paard
Osteopathie kan zinvol zijn voor alle paarden en pony’s, of je nu in de wedstrijdsport actief bent, of wanneer je je paard recreatief berijdt. Van de grootste paarden tot de kleinste Shetlanders, ieder dier kan soms wel wat ondersteuning gebruiken.
Onze paarden worden tegenwoordig niet meer in de omgeving gehouden waarvoor zij ‘ontworpen’ zijn, namelijk kilometers lang vrij rondlopen en de hele dag door kleine beetjes ruwvoer eten. Er worden hoge eisen gesteld aan het aanpassingsvermogen van onze dieren op het gebied van huisvesting, voeding, beweging en andere omgevingsfactoren.
Ziekte, een operatie of een trauma, maar ook de inwerking van de ruiter en het zadel, het rijden van wedstrijden en de stress die dit met zich meebrengt, te weinig beweging of juist overbelasting, een eenzijdig eetpatroon: het zijn allemaal factoren waar een paard mee om moet kunnen gaan.
We hebben een sterke emotionele band met onze paarden en vaak vertegenwoordigen zij ook een aanzienlijk kapitaal.
Redenen genoeg waarom je je dier in optima forma wilt hebben en houden!
Voorbeelden van klachten waarbij osteopathie zinvol is:
- Matige conditie, slecht in vel zitten.
- Onvoldoende herstel na ziekte, trauma of operatie
- Problemen met zadelen/opstijgen
- Rug- en halsproblemen, overgevoeligheid tijdens borstelen
- Kopschuwheid, tongproblemen en problemen met hoofdstel en bit
- Lastig gedrag bij de hoefsmid
- Rijtechnische problemen (bokken, onregelmatigheid, problemen met: nageeflijkheid, buiging, verzamelen, overgangen, strekken, ontspanning etc.)
- Verminderde prestaties in de sport
- Problemen met hengstigheid/vruchtbaarheid
- Gedragsproblemen
- Regelmatig terugkerende koliek en andere spijsverteringsklachten
- Bindweefsel- en huidproblemen, vocht in de benen
WERKWIJZE tijdens een behandeling
Het paard dient voor de behandeling droog en schoon te zijn, en er moet minstens drie uur tussen lichamelijke inspanning en de behandeling zitten.
Ook wil ik graag ergens rustig en droog kunnen staan tijdens de behandeling.
Om te beginnen wordt het hele lichaam onderzocht op blokkades en probleemzones, en deze worden direct met zachte manuele technieken los en vrij gemaakt. Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteund.
Er worden door een osteopaat geen hamers of kalmeringsmiddelen gebruikt, en de meeste dieren ervaren de behandeling als prettig en ontspannend.
Omdat de gebruikte technieken zo vriendelijk zijn is het een ideale behandelmethode voor dieren. Het is echter een subtiele behandeling met groot effect! In de meeste gevallen volstaan enkele consulten.
Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten.
Na de behandeling heeft het paard rust nodig omdat het lichaam weer op zoek gaat naar een nieuwe balans. Bij sommige paarden is meteen verschil merkbaar, bij anderen soms pas na een maand. Gun jezelf en je paard die tijd.
In overleg met de osteopaat zal er een trainingsschema worden opgesteld, aangepast aan de situatie.
PREVENTIE
Osteopathie kan ook in de preventie van blessures in de toekomst een belangrijke rol spelen en daarom is een halfjaarlijkse check-up door een osteopaat aan te bevelen om je dier in topvorm te houden. Ieder paard ligt bijvoorbeeld wel eens (ongemerkt) vast of maakt een verkeerde beweging. Als blokkades tijdig behandeld worden zijn de negatieve gevolgen minimaal.