Osteopathie voor gezelschapsdieren

Ook zijn er vele rasspecifieke problemen die allen hun eigen aanpak vergen, maar waarbij osteopathie zinvol is.

Honden laten zich in het algemeen goed behandelen (nadat we eerst kennisgemaakt hebben!) en zijn zelf vaak heel goed in staat hun grenzen en probleemzones kenbaar te maken.

Om het effect van osteopathie optimaal te kunnen benutten is ‘toestemming’ van het dier cruciaal. Bij mij in de praktijk dus geen dwang of de ‘houdgreep’, maar eerder positieve bekrachtiging, tijd en rust.

Ook bij (getraumatiseerde) honden met gedragsproblemen is vaak veel mogelijk, echter hierbij bestaat geen quick-fix, en in overleg met de eigenaar zal ik een plan van aanpak bespreken waarbij zowel de hond als ikzelf onszelf veilig en prettig voelen. Meestal in combinatie met gedragstherapie of gerichte training.

Katten kunnen zeker ook baat hebben bij osteopathie maar het hangt in sommige gevallen wel af van de aard van de kat of hij zich gemakkelijk laat aanraken, wat toch wel een beetje een voorwaarde is voor een succesvolle behandeling.

Kleinere gezelschapsdieren zoals konijnen of cavia’s, maar ook kleinvee als geiten en alpaca’s heb ik succesvol kunnen behandelen dmv osteopathie.

Osteopathie kan zinvol zijn voor alle honden en katten, en zelfs voor kleinere gezelschapsdieren.

Onze dieren worden tegenwoordig niet meer in de omstandigheden gehouden waarvoor zij ‘ontworpen’ zijn. Er worden hierdoor hoge eisen gesteld aan het aanpassingsvermogen van onze dieren. Je merkt soms  dat je hond of kat niet optimaal functioneert. Vanwege ziekte, leeftijd, een operatie of een trauma, maar soms ook door minder voor de hand liggende oorzaken zoals huisvesting, stress, (langdurig) medicijngebruik, onjuiste voeding, te weinig of onjuiste beweging.

Er wordt steeds meer gesport met honden. Een hond die actief is in de sport kan de beste prestaties leveren als hij zijn lichaam zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Verschillende klachten of verminderde prestaties  tijdens het sporten kunnen een indicatie zijn dat de hond blokkades heeft.

Voorbeelden van klachten waarbij osteopathie zinvol is

- Rug- en halsproblemen
- Artrose
- Matige conditie, slecht in vel zitten
- Verminderde prestaties in de sport
- Pijn bij aanraken of borstelen
- Gedragsverandering (agressie, reactiviteit, lusteloosheid)
- Onregelmatigheden in het lopen, slepen met de poten of ataxie
- Onvoldoende herstel na ziekte, trauma of operatie
- Spijsverteringsklachten (diarree, obstipatie, weinig eetlust)
- Vruchtbaarheidsproblemen
- Bindweefsel- en huidproblemen

Werkwijze

Het dier dient voor de behandeling droog en schoon te zijn en niet kortgeleden te hebben gegeten. Op zijn laatst 2 uur voor de behandeling voeren is aan te bevelen.

Om te beginnen wordt het hele lichaam onderzocht op blokkades en probleemzones, en deze worden direct met zachte manuele technieken los en vrij gemaakt. Op deze manier wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteund.

Er worden door Annemarijn geen hulpmiddelen gebruikt, en de meeste dieren ervaren de behandeling als prettig en ontspannend.

Een behandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Na de behandeling heeft het dier rust nodig om de balans in het lichaam weer te kunnen hervinden. Doe met honden de eerste week na de behandeling rustig aan tijdens spelen, uitlaten of de training.

De behandeling werkt nog ongeveer 6 weken door omdat het lichaam weer op zoek gaat naar een nieuwe balans. Bij sommige dieren is meteen verschil merkbaar, bij anderen soms pas na een maand. Gun jezelf en je dier die tijd.

Omdat de gebruikte technieken zo vriendelijk zijn is het een ideale behandelmethode voor dieren. Het is echter een subtiele behandeling met groot effect! In de meeste gevallen volstaan enkele consulten.

NB:
Voor nieuwe aanmeldingen voor gezelschapsdieren heb ik tijdelijk een aanmeldingsstop ingesteld.

Graag verwijs ik u in dat geval door naar
www.nvdierosteopathie.nl en www.icreo.com
voor mijn collega's.